Klicka här för webbversion av mailet
Februari 2018
Dags att genusuppdatera ditt ledarskap

Metoo-rörelsens efterskalv löpte som en röd tråd under den årliga konferensen Forum Jämställdhet, som hölls i Karlstad i februari. Ett nytt självförtroende var synligt hos dem som har jobbat länge med frågan, ett nyväckt intresse tydligt hos dem som vill lära mer.

Självklart var CoreCode på plats. Det var över förväntan många som besökte oss, nyfikna på ett inkluderande och jämställt ledarskap. Tack till alla er! Många tävlade också om en plats på utbildningen JGL - Jämställdhet Genus Ledarskap. Vi fick två vinnare, som redan har bokat plats i år.

Häng på, oavsett om du vill gå JGL, få stöd i att hantera sexuella trakasserier eller synka diskriminerings- och arbetsmiljöarbete. Ta kontakt. Låt oss jobba tillsammans!

Jämställdhet är en kunskapfråga. Och en självklar del av ett modernt ledarskap. Välkommen till CoreCode och till vårens första nyhetsbrev!

Led jämställt!

För att förebygga sexuella trakasserier, härskartekniker och andra ovälkomna beteenden behöver vi grundläggande kunskaper om jämställdhet och jämlikhet.
Syftet med utbildningen JGL – Jämställdhet Genus Ledarskap – är att fylla på med kunskap om destruktiva strukturer, för att deltagarna självständigt ska kunna förhålla sig sakligt till jämställdhets- och jämlikhetsfrågor, genom ökad normmedvetenhet.
Se filmen om JGL med Magdalena Helander! 

Läs mer & anmäl dig här!

Jämställdhetsarbetet börjar i ledningen

I januari öppnade på den nya Jämställdhetsmyndigheten i Göteborg.
– Vi börjar arbeta med ledningsgrupperna. Vi vet sedan tidigare forskning att det inte fungerar att jobba underifrån och upp eftersom arbetet då blir beroende av några få eldsjälar, säger Lillemor Dahlgren, som är avdelningschef för stöd och samordning.
Det finns flera hinder för att arbetslivet ska bli jämställt. En är uppfattningen vi redan är jämställda i Sverige.
– Vi kan aldrig få någon att tro på ett utvecklingsarbete om de inte tror att det behövs. Men i och med metoo-rörelsen har det blivit ganska uppenbart att behovet finns.

Men vad ska jag som chef göra?

Många chefer står villrådiga efter Metoo. Och frågande.
"Så många som har drabbats, uppenbarligen även i vår branch. Vi också? Hjälp, var ska jag och vi börja?".
Här är en snabb checlista som stöd för att komma igång.
Behöver du mer stöd? Kontakta oss så hjälps vi åt att kvalitetsäkra och trakasserivaccinera er organisation!

NÅGRA TIPS:

  1. Ditt ansvar och din vilja är grunden. Du som chef och ledare behöver gå före, stå pall för motstånd och hålla ut. Samt vilja jobba med och för ökad jämställdhet.
  2. Börja inventera vad som är ett önskvärt beteende för att kunna hitta motsatsen. Utgå från att båda finns representerade hos er. Människor agerar ofta ojämställt på grund av omedvetenhet och okunskap, inte av elakhet.
  3. Jämställdhet handlar i hög grad om att agera. För att kunna agera effektivt behöver du och ni få koll på om ni når de människor ni önskar och behöver. Liksom om era insatser uppfyller de krav ni har på er.
  4. Kunskap är en av nycklarna. Ta hjälp av dem som har gått före, experter som har erfarenhet och av andra i branschen som har jobbat med frågan längre tid. Sortera och prioritera behovet av ökad kompetens, välj en utbildning som möter era (olika?) behov.
  5. Integrera! Jämställdhet behöver bli ett lika självklart perspektiv och arbetssätt som budgetarbetet. Involvera dem som omfattas av jämställdheten, d.v.s ofta medarbetare och chefer på olika nivåer.
  6. Följ upp, utvärdera, lär. Ändra det som inte funkar, förädla det som funkar.
  7. Fortsätt!
Trakasserier ses som individens problem

Få fasta tjänster, en hierarkisk organisation, hård konkurrens om forskningsmedel i kombination med en tystnadskultur och bristande ledarskap.
Det är några av orsakerna till förekomsten av sexuella trakasserier och utsatthet på universitet och högskolor.
Konsekvensen kan bli att kvinnor slutar forska.

Vad är sexuella trakasserier?

Trakasserier är ett agerande som kränker någons värdighet. För att omfattas av diskrimineringslagen måste det kränkande agerandet ha samband med någon eller några av diskrimineringsgrunderna.
Trakasserier kan också vara av sexuell natur. De kallas då för sexuella trakasserier. Förutom kommentarer och ord kan det vara att någon till exempel tafsar eller kastar närgångna blickar. Det kan också handla om ovälkomna komplimanger, inbjudningar och anspelningar.

JGL 2.0 – i framkant för framtiden

Behovet av kunskap om jämställdhet och jämlikhet ökar i takt med att allt fler organisationer tar frågorna på allvar. Det innebär att ord ska övergå till handling, i företag och organisationer.

För att kunna diskutera, arbeta med och utveckla jämställdheten och jämlikheten behöver chefer, ledare och medarbetare en gemensam grund att stå på.

Jämställdhet Genus Ledarskap är en basutbildning om jämställdhet och jämlikhet. Nu har vi utökat den med en fjärde dag där vi även går på djupet med begrepp som mångfald, intersektionalitet och normkritik – så att vi kan skapa och bibehålla inkluderande och framgångsrika verksamheter och organisationer. 

Läs mer och anmäl dig här

Välkommen till våra öppna utbildningar läs mer på corecode.se
Humanism  •  Handlingskraft  •  Nyfikenhet

Kontakta oss

CoreCode International
Kullagatan 8
252 20 Helsingborg

+46 (0)140 770 400

info@corecode.se

Om CoreCode

Vi är ett antal konsulter med gedigen och varierande yrkeserfarenhet. Vi står för trovärdighet, kvalitet, närvaro och hållbarhet. Vi har över 25 års erfarenhet av att hjälpa våra kunder nå verklig och långsiktig effekt. 

Läs mer om våra konsulter

 

Vill du inte längre få nyhetsbrev från CoreCode? Avregistrera dig här »