I januari öppnade på den nya Jämställdhetsmyndigheten i Göteborg.
– Vi börjar arbeta med ledningsgrupperna. Vi vet sedan tidigare forskning att det inte fungerar att jobba underifrån och upp eftersom arbetet då blir beroende av några få eldsjälar, säger Lillemor Dahlgren, som är avdelningschef för stöd och samordning.
Lillemor Dahlgren vill bidra till att lösa de ojämställdhetsproblem som finns i samhället genom att jobba med statliga myndigheters verksamhet. Målet är att myndigheterna ska bli jämställda för de människor verksamheten är till för.
– Jag är väldigt förtjust i statliga myndigheter eftersom de är styrda på ett sätt som är enkelt att förstå. Det är också lättare att förankra arbetet än i många andra verksamheter där det kanske är mer fokus på vinst än på rättviseaspekten. Statliga myndigheter gör vad de är ålagda att göra även om det kan ta tid innan resultatet blir synliga.
Det finns flera hinder för att arbetslivet ska bli jämställt, menar Lillemor Dahlgren.
En är uppfattningen vi redan är jämställda i Sverige.
– Vi kan aldrig få någon att tro på ett utvecklingsarbete om de inte tror att det behövs. Men i och med metoo-rörelsen har det blivit ganska uppenbart att behovet finns.
Går inte att utbilda bort ojämställdhet
Lillemor Dahlgren tycker att utbildningarna behöver innehålla mer kunskap om olika förutsättningar för män och kvinnor och olika grupper av män och kvinnor.
Samtidigt går det inte enbart att utbilda bort ojämställdhet.
– Det räcker inte att köra en utbildning för dina medarbetare och sedan räkna med att de går hem och förändrar sitt arbetssätt och sina rutiner. Det måste finnas ett tydligt syfte med varje utbildningsinsats och vara en del av en utvecklingsprocess
Förändringsarbete gör ont
Det går inte heller att kartlägga bort ojämställdheten, menar Lillemor Dahlgren.
Efter en kartläggning gäller det att sätta upp konkreta åtgärder för att förändra det som inte fungerar.
– Det kräver ofta en stor förändring och förändringsarbete gör alltid lite ont, speciellt om vi inte har initierat det själva, säger Lillemor Dahlgren. Hon menar att alla som arbetar med jämställdhet behöver ha en stor förståelse för att det är jobbigt, om vi vill komma framåt.
Arbetet måste börja i ledningen
Lillemor Dahlgren tycker att förändringsarbetet brukar fungera bra om de som är berörda får vara delaktiga.
– De flesta vill ju göra det de gör bra idag ännu bättre imorgon.
Men hur blir jämställdhet en självklar del av arbetsplatsen?
– En framgångsfaktor i de uppdrag vi har haft är att arbetet har styrts via regleringsbrev från regeringen ner till myndigheten. Då vet vi att det blir lite mer verkstad. Det är också viktigt att det finns stöd att få i arbetet.
När det gäller andra verksamheter så gäller det att fråga sig vad är det som får saker och ting att hända just där. Vad är det som processer som får arbetsgrupper att utveckla sitt arbetssätt?
– Det är avgörande att arbetet börjar i ledningen, ägs av ledningen och är ledningsstyrt hela vägen. Annars hamnar arbetet vid sidan av.
LÄSTIPS:
jämställ.nu